Bilinçli Farkındalık (Mindfulness) Eğitimi
Neden bu eğitimi almalıyım?
Bilinçli Farkındalık (Mindfulness) dikkatimizi bilinçli ve yargısız bir biçimde içinde bulunduğumuz an’a vermek demektir.
Gün içinde pek çok kez kendimizi gündelik hayatın hızına kaptırmış buluruz. Zihnimizdeki düşünceler çoğunlukla yaşadığımız andan farklı yerlerdedir; geçmiş ve gelecek arasında dolanır durur ve ara sıra şimdiki âna yönelirler. Oysaki mindful olmak derin bir farkındalık halidir; bilinç durumumuzu otomatik pilottan çıkararak kendi yönetimimize almaktır. Bunu yapabildiğimizde bir düşüncenin sadece düşünce olduğunu bilir ve onu iyi ya da kötü olarak yargılamayız. Hissettiğimiz yoğun bir duyguyu yönetebilir; pişman olacağımız davranışlarda bulunmadan önce duygumuzla davranışımız arasında bir boşluk an’ı yaratarak karar vermeyi başarabiliriz. Daha iyi odaklanabilir ve dikkatimizi sürdürebiliriz.
Eğitimin Amacı
Bu eğitimin amacı, mindfulness becerilerinin kuramsal ve kavramsal tanıtımını yapmak, çeşitli uygulama teknikleri ile bu becerilerin kişisel ve mesleki yaşama katılmasını sağlamaktır.
Mindfulness öğretileri;
Kendine güven: Hislerinden, tecrübelerinden şüphe duyma.
Yargılama: Hissettiğin hiçbir şey için kendini suçlama, iyi-kötü gibi kesin tutumlar sergilemekten kaçın.
Zorlama: Bir amaç edinmek önemlidir ancak hedeflerini gerçekleştirmek için kapasitenin üzerinde efor sarf etme.
Kabullen: Aklından geçirdiklerini değiştirme, reddetme, onları sahiplen.
Bırak: Başına gelen olumlu ya da olumsuz tüm olaylar gelir ve geçer, duygularını rahat bırak
Sabırlı ol: Zihnini kontrol etmek o kadar kolay değil, vazgeçme ve sadece sabret.
Bilinçli Farkındalık (Mindfulness) depresyon, kaygı, stres, üzüntü gibi olaylar karşısında zihin ile ruhun iyi ve sağlıklı kalabilmesine yardımcı oluyor. Anksiyeteye iyi gelen mindfulness, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi ruhsal problemlerin yol açtığı fiziksel hastalıklar ve yeme bozukluklarının tedavisinde de işe yarıyor.